Javno predavanje prof. emeritusa Fehima Nametka

374

U ponedjeljak, 15. aprila 2019. godine, Fakultet humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Gradsko društvo Mostar, organizuju javno predavanje prof. dr. Fehima Nametka, istaknutog osmaniste i profesora emeritusa na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Prof. em. Fehim Nametak studentima i ostaloj zainteresovanoj javnosti govorit će o književnoj baštini Bošnjaka na orijentalnim jezicima.

Pridružite nam se u amfiteatru FHN-a u ponedjeljak, 15.4. u 10h.

IZ BIOGRAFIJE PROF. DR. FEHIMA NAMETKA

Rodio se 1943. godine u Sarajevu. Znameniti je osmanist, nekadašnji direktor Orijentalnog instituta, profesor emeritus na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i dugogodišnji predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Fehim Nametak autor je brojnih znanstvenih radova i knjiga među kojima su Divanska književnost Bošnjaka, Pojmovnik divanske i tesavvufske književnosti i Historija turske književnosti, prevodilac s osmanskog turskog jezika kapitalnih djela bošnjačke književnosti i bosanskohercegovačke historiografije, priređivač kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa. Dobitnik je više nagrada, među kojima se ističe nagrada za životno djelo koju mu je u Ankari 2014. godine uručio tadašnji turski predsjednik Abdullah Gül.