Grupa studenata sa Odsjeka za turski jezik i književnost boravila je na Ljetnoj školi turskog jezika u Republici Turskoj. Ljetna škola organizovana je prvi put pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Tokat Gaziosmanpaşa Univerziteta u Tokatu, Turska.

Ukupno 40 studenata iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i Mostara u periodu od 15. jula do 9. augusta boravilo je na Tokat Gaziosmanpaşa Univerzitetu u Tokatu. Pored nastave turskog jezika imali su priliku naučiti i druge vještine kao što su: tradicionalno crtanje na posuđu, oslikavanje marama, tursko streličarstvo, ebru crtanje na vodi, oslikavanje na drvetu te upoznavanje turske kuhinje kroz pravljenje tradicionalnih jela. Osim grada Tokata i njegovih znamenitosti, studenti su posjetili i općine Pazar, Niksar, Turhal i Erbaa koje pripadaju Tokatu. Vikende su naši studenti iskoristili za odlazak na Crno more u gradove Samsun i Ünye, te blize gradove Amasyu i Sivas.

Za Tokat studenti kažu da im je ostao u najljepšem sjećanju. Upoznali su mnoge prijatelje i nova mjesta u Tokatu, te istog su mišljenja da će se jednog dana sigurno ponovo vratiti. “Ovdje smo prvi put, jako nam se sviđa grad, ljudi su jako topli, rastanak od ovog grada će biti mnogo težak za nas”, “Jako sam tužna što idem odavde, od sad pored Mostara u mom srcu će živjeti još jedan grad, a to je Tokat”, samo su neke od izjava naših studenata pred TV kućama u Tokatu. Zadnju noć boravka upriličena je dodjela certifikata o pohađanju ljetne škole.

Ovom prilikom studenti se zahvaljuju Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Tokat Gaziosmanpaşa Univerzitetu u Tokatu za najljepše dane u njihovim životima uz poruku svim studentima da ovakve prilike ne propuštaju.

#tokatagitmekgerek

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2110802872551500&id=1505562596408867